Προχτές μου ζητήθηκε να συμπληρώσω την πρώτη σελίδα του παρακάτω 6 σέλιδου εντύπου ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να με αξιολογήσουν οι προϊστάμενοι μου συμπληρώνοντας τις επόμενες 5 σελίδες. Με ρώτησε ένας φίλος μου και τι με αυτό, δηλαδή αν ένας υπάλληλος δεν κάνει σωστά τη δουλειά του τότε και τι αν πάρει κακούς βαθμούς στην αξιολόγηση εφόσον δεν μπορεί να απολυθεί.
Λοιπόν, διαπίστωσα ορισμένα πράγματα. Ορισμένες θέσεις εργασίας είναι πολύ χειρότερες από άλλες. Τους κακούς υπαλλήλους τους βάζουν σε θέσεις εργασίας που θεωρούνται για διάφορούς λόγους μη προνομιακές. Για παράδειγμα μπορεί να τους τοποθετήσουν σε θέση που δεν έχει επίδομα Η/Υ ή έχει αρκετά λιγότερα επιδόματα και έτσι να εργάζονται περισσότερο και να αμείβονται πολύ λιγότερο, ακόμη χειρότερα μπορεί να τους πάνε σε τμήμα και θέση που έχει πολύ περισσότερη εργασία από αυτό που είναι ακόμη και χαμηλότερης ποιότητας εργασίας. Επειδή η υπηρεσία έχει έκτακτες ανάγκες σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές μπορεί κάποιον να τον εκτοπίσουν για ένα διάστημα ευκολότερα από έναν άλλο για 1-2 μήνες μέχρι να τελειώσει μια εργασία σε ένα απομακρυσμένο μέρος. Επίσης μπορεί κάποιος να πάρει και κάποια μόνιμη αναγκαστική μετάθεση...
Μπορεί λοιπόν κάποιος να είναι μόνιμος αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που η μονιμότητα του γίνεται δίκοπο μαχαίρι.
12 σχόλια:
Άσχετο, τι βαθμό έβαλες εσύ στον εαυτό σου;εγώ έβαλα κάτι εφτάρια και όλοι μου έλεγαν ότι δεν είναι σωστό κι ότι πρέπει να βάλω καλό βαθμό στον εαυτό μου. Και τότε γιατί να μπω στον κόπο να κάνω την αυτοαξιολόγηση αν πρόκειται να βάλω άριστα για την τιμή των όπλων;ας το συμπληρώσει κατευθείαν ο προϊστάμενος τότε να τελειώνουμε.Ίσως να μην είναι σωστή η βαθμολογία που βάζει κανείς γιατί υπάρχουν οι διαφορές που λες, οι δυσκολίες κτλ, αλλά και πάλι γιατί την κάνουμε την αξιολόγηση αν δεν εννοείται ότι πρόκειται να υπάρξει βελτίωση επί προσωπικού ή διατήρηση στο προηγούμενο επίπεδο αν αυτό είναι πάρα πολύ καλό;εγώ είχα καταλάβει ότι γι'αυτό γίνεται,δεν συγκρίνεται δηλαδή κανείς με κανέναν άλλο αλλά με τον εαυτό του για να αξιολογήσει. Δεν βγάζω όμως κανένα συμπέρασμα,μα την αλήθεια.
Μάλλον μιλάμε για διαφορετικά πράγματα αφού στο παρόν έντυπο που παρουσιάζω σε βαθμολογούν οι προϊστάμενοι-διευθυντές και μάλιστα σε ειδικούς εγκυκλίους αναφέρεται ότι για να σου βάλουν 9 ή 10 ή ιδιαίτερα κακό βαθμό θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη στοιχειοθέτηση.
Αναφέρω το συγκεκριμένο έντυπο για να παρουσιάσω την άποψη ότι το δημόσιο πάει προς το καλύτερο παρά τα σημερινά προβλήματα που επίσης συστηματικά παρουσιάζω.
Πάει προς το καλύτερο ειδικά με την εισαγωγή νέων μορφωμένων υπαλλήλων που έχουν εμπειρία από τον ιδιωτικό τομέα (και άρα πιο πολύ φιλότιμο) αλλά και λόγω της εισαγωγής της πληροφορικής (από το 1999 και μετά) και της δικτύωσης από το 2005-6 και ύστερα σταδιακά.
Για το ίδιο πράγμα μιλάμε μόνο που εσύ το βλέπεις αισιόδοξα (και σωστά) κι εγώ απαισιόδοξα κι ανάποδα. Σε κάθε περίπτωση ευχαριστώ και καλή δύναμη:)
εχουν αρχισει και σφιγγουν τα πραγματα...
din
Καλό μήνα,θα πρεπει να προσαρμόζεσαι σιγά σιγά,εχω στην διάθεση σου εκθέσεις Νομαρχών,ανεξαρτήτως χρώματος,[τα φύλλα αυτά δεν ειναι νέα υπόθεση]με Αριστα,καθ'ολη την διάρκεια της καριέρας μας,ακόμη κι οταν με πέρναγαν ΕΔΕ,προκειμένου να ικανοποιήσουν ημέτερους και το αποτέλεσμα εβγενε σε βάρος τους ,ακόμη και τότε η εκθεση ειχε Αριστα,.Υπήρχε ενα σλογκαν!!
Αν οι Νομαρχία.........ειχε 5 σαν...........δεν χρειαζόταν περισσότερους.Ε,και????Οταν ερχόταν η ωρα της κρίσης στο Υπουργείο,ο φάκελλος γύριζε πίσω,στον εισηγητή,δεν αξιολογήθηκε ποτε,μετα τον 4ο βαθμό!!!Εφθασα να παίρνω τον μισθό του 2ου βαθμού εχοντας μείνει στον τεταρτο.
Γνωρίζω από πρώτο χερι πως τώρα με τις κρίσεις από τα υπηρεσιακά συμβούλια της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης,οπου συμμετέχει ο κάθε φανατικός κομπλεξικός,γίνεται το ελα να δεις.
Μπορείς να μου εξηγήσεις πως ειναι δυνατόν ,να κρίνει την επιστημοσίνη και την επέρκεια ενός υπαλλήλου που εργάζεται στην πρόνοια οΓεωπόνος και τανάπαλι.
Ακριβώς αυτό το μόρφωμα της Δημόσιας διοίκησης μετα την ερμαφρόδητη κατάσταση που επικρατεί για τους Δημοσίους υπαλλήλους ηταν η αφορμή που αποφάσησα να φυγω.
Μια ερώτηση στην Υπηρεσία που υπηρετείς υπάρχει αρχειο [επιτομές]των ΕτΚ?εχετε ερμηνευτικό κώδικα της Νομοθεσίας,ενημερωμένο.
Ξερεις από πότε μπαίνουν Πτυχιούχοι υπάλληλοι στο Δημόσιο και μάλιστα με αριστη κατάρτηση?Ξερεις πόσα χρήματα ξοδεύτικαν για εκπαιδευσυ τους στη σχολη Δ.Δ,κανένας δεν χρησιμοποιηθηκε στο επιστημονικό του αντικείμενο,εμεειναν απλοί γραφιάδες,καθως ανακαλήφθηκαν οι θεσεις ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ προκειμένου να τα τρων μεταξύ τους.
Μια αλλη φορά περισσότερα,και αν χρειασθείς στοιχεία στη διαθεση σου.
Μια και το θυμήθηκα,συνάδελφος Πτυχιούχος ΔΙΟΊΚΗΣΗΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ,επιλεγεται να μετεκπαιδευτεί στο Λονδίνο στη Διοίκηση Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων.Δύο χρόνια πληρώνει το Ελληνικο κουβέρνο πιλοτικά 15 ατομα,επιστρεφουν και τοποθετούνται στον ΟΓΑ να κάνουν ελεγχο των Συνταγών.Κανένας μέχρι σήμερα πέρασαν 15 χρόνια δεν τοποθετήθηκε σε θέση Διοικητή Νοσοκομείου.Αντίθετα β΄λεπεις δασκάλους γεωπόνους,ακόμη και αντιπροσώπους αυτοκινήτων.....
Επανέρχομαι,να ρωτήσω κάτι.Καταργήθηκε η διετία του δόκιμου υπαλλήλου προ της μονιμοποιήσης του?
Εσεις οι νεοεισερχόμενοι εισθε υπάλληλοι ενός συγκεκριμένου Υπουργείου 'η της Νομαρχίας,που αμοίβαισθε ομως απο τον Προυπολογισμό του Υπουργειου,οποιο κι αν ειναι αυτό
taspa όχι δεν καταργήθηκε η διετία αλλά είναι τυπική έτσι ή αλλιώς.
Τελικά το έντυπο όντως έχει ένα κομμάτι που οι υπάλληλοι αυτοαξιολογούνται αλλά αυτό είναι ιδιαίτερα μικρό.
Χμ.. είχα μία περιέργεια πάντοτε για το πως αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Να λοιπόν που έμαθα.
Προσωπικά μου φαίνεται ότι το εν λόγω έντυπο στηρίζεται σε υποκειμενικά κριτήρια, και από την πλευρά του εργαζόμενου που καλείται να περιγράψει τα έργα που έχει διεκπεραιώσει και από την πλευρά του άλλου δημόσιου υπαλλήλου που καλείται να αξιολογήσει αντικείμενα τα οποία δεν γνωρίζει. Πχ, έναν δημόσιο υπάλληλο του ταχυδρομείου και έναν δημόσιο υπάλληλο του νοσοκομείου και έναν της αστυνομίας θα τους αξιολογήσει το ίδιο άτομο; Θα τους αξιολογήσει διαφορετικό άτομο και σχετικό με το κάθε αντικείμενο; Τι ακολουθεί μετά τη συμπλήρωση των εντύπων από το άτομο που αξιολογείται; Επίσης το έργο που γράφει ο υπάλληλος ότι επιτέλεσε θα επιβεβαιωθεί μέσω επίσημων εγγράφων και πρακτικών; Και πέρα από αυτό πως θα υπολογισθούν θετικά ή αρνητικά του υπαλλήλου τα οποία δεν βρίσκονται καταγεγραμμένα σε επίσημα έγγραφα; Όπως για παράδειγμα η ευγένεια του ή η προθυμία του ή η δημιουργικότητα του;
Εν ολίγοις το έγγραφο υποστηρίζει μία πολιτική αξιολόγησης η οποία δεν υπάρχει καν στο σύγχρονο κόσμο των υπηρεσιών, είτε είναι αυτές δημόσιες είτε ιδιωτικές.
Όσο για το θέμα των «παροχών» ανάλογα με το αποτέλεσμα της αξιολόγησης, απ’ όσο έχω ζήσει τους δημόσιους υπαλλήλους σε μία κλειστή κοινωνία, αυτοί που παίρνουν τις μεταθέσεις και τις θέσεις με πολλή εργασία είναι οι «κάτω των 40». Η εμπειρία μου βέβαια εξαντλείται μέσω μερικών συγγενών που είναι δημόσιοι υπάλληλοι και μέσω κάποιων γονιών φίλων.
Στο 80%+ των καταχωρήσεων του εντύπου οι προιστάμενοι του Δ.Υπαλλήλου τον βαθμολογούν.
Ε, κάπως έτσι γίνεται και στον ιδιωτικό τομέα.
Θα μπορούσαν να βαθμολογούν και οι πολίτες αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει πάντα, άσε που πολλοί θα μπέρδευαν την αναποτελεσματικότητα του ίδιου του δημοσίου με τον υπάλληλο.
Υπάρχει σίγουρα προκατάληψη για τους Δ.Υ. το βλέπω κάθε μέρα. Αν όμως ο Δ.Υ. είναι σωστός και ευγενικός μπορεί να διαλύσει κάθε προκατάληψη.
Εντάξει θετικό είναι αυτό, το οτι τους αξιολογούν οι προϊστάμενοι τους. Βέβαια σήμερα ρώτησα έναν άνθρωπο (όχι δημόσιο υπάλληλο)και μου είπε ότι και η αξιολόγηση είναι σαν "γραφειοκρατία" για τους ΔΥ και γίνεται τυπικά αλλά εντάξει, δεν τον προβάλλω ως "επιχείρημα" μιας και ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν ανήκει στο δημόσιο τομέα.
Τι ήθελα να πω; Α ναι! Μου έχει τύχει να πέσω σε υπέρ-ευγενικό ΔΥ και να του ζητάω συγγνώμη για τις προκαταλήψεις μου χωρίς να του έχω κάνει κάτι μόνο κ μόνο επειδή ένιωσα άσχημα για μένα που σκεφτόμουν στερεοτυπικά. Το ίδιο και σε καθηγητή δημόσιου λυκείου.
Αυτά απο εμένα :)
Δυστυχώς την αξιολόγηση την χρησιμοποιούν κάποιοι ανώτεροι για να "πιέσουν" τους υφιστάμενους να συνδράμουν σε παρανομίες.
Όποιος φέρει αντίρρηση παίρνει χειρότερη αξιολόγηση και σε περίπτωση απολύσεων ή δυσμενούς μετάθεσης είναι σε μειονεκτική θέση.
Δημοσίευση σχολίου