Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Δημόσιοι υπάλληλοι δύο ταχυτήτων

" Τελειώνουν οι «καλές ημέρες» για τους δημοσίους υπαλλήλους. Η κυβέρνηση πιεζόμενη ασφυκτικά από τις Βρυξέλλες να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά κυρίως από το γεγονός ότι από τα 53 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού τα 26 δισ. ευρώ θα διατεθούν εφέτος για μισθούς και συντάξεις και τα 14 δισ. ευρώ για την κάλυψη των ελλειμμάτων των Ταμείων, αλλάζει πορεία.

Μετά το «πάγωμα» των μισθών για τους υπαλλήλους με αποδοχές άνω των 1.700

ευρώ τον μήνα, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται πολιτικές που θα οδηγήσουν στη δημιουργία «δημοσίου τομέα δύο ταχυτήτων».

Στην πρώτη ταχύτητα θα ενταχθούν οι ήδη εργαζόμενοι, στους οποίους θα περιοριστούν επιδόματα, υπερωρίες, συμμετοχές σε συμβούλια, ώρες διδασκαλίας και αμοιβές, χωρίς να αλλάξουν μισθολόγιο ούτε όρους εργασίας.

Για να γίνουν αυτές οι περικοπές το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κάνει απογραφή των αποδοχών του κάθε υπαλλήλου. Συγκεντρώνει, με βάση τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), τις αμοιβές από όλες τις πηγές του Δημοσίου- υπουργεία, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, σχολεία, ιδρύματα- και στη συνέχεια ελέγχει μέσω του ΚΕΠΥΟ αν έχουν δηλωθεί. Το επόμενο βήμα θα είναι η περικοπή αυτών, εφόσον το σύνολο υπερβαίνει το «πλαφόν» των 6.000 ευρώ που τέθηκε από την κυβέρνηση. Ηδη ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ν. Λέγκας προετοιμάζει σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Στη δεύτερη ταχύτητα θα ενταχθούν οι νεοεισερχόμενοι από το 2010 στο Δημόσιο, για τους οποίους θα ισχύσει νέο ενιαίο μισθολόγιο, με βασικές αποδοχές ανάλογα με το επίπεδο γνώσεων αλλά χωρίς κανένα πρόσθετο επίδομα. Στο νέο μισθολόγιο θα ενσωματωθούν όλα τα επιδόματα στον βασικό μισθό (πλην χρονοεπιδόματος και οικογενειακών βαρών) και δεν θα υπάρχουν διαφορές στις αμοιβές από υπουργείο σε υπουργείο.

Οπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες, στόχος της νέας πολιτικής είναι να υπάρξει από το 2010 και τα επόμενα χρόνια σταθερή μείωση του μισθολογικού κόστους στον δημόσιο τομέα με την κατάργηση όλων των «έξτρα αμοιβών», έτσι ώστε αυτό το κομμάτι της οικονομίας να συμβαδίζει με τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και να περιορισθεί η πίεση που υπάρχει επί σειρά ετών για προσλήψεις στο Δημόσιο. Στο ίδιο πνεύμα του «Δημοσίου δύο ταχυτήτων» θα ενταχθούν και οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των γυναικών που εργάζονται στο Δημόσιο καθώς και των ένστολων οι οποίοι δεν εθίγησαν ούτε στην τελευταία ασφαλιστική μεταρρύθμιση, παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις.

Για τις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους που ήδη εργάζονται, θα υπάρξει μεταβατικό καθεστώς ώστε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να αυξηθεί σταδιακά στα 65 χρόνια, όριο που ισχύει για τους άνδρες. Για τις νεοεισερχόμενες στο Δημόσιο από το 2010 θεωρείται δεδομένο ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί αυτόματα στο 65ο έτος της ηλικίας.

Οσον αφορά τις αλλαγές των όρων συνταξιοδότησης στις Ενοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, δηλαδή τους ένστολους) του Δημοσίου, δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία κατεύθυνση καθώς οι όποιες αλλαγές στον Κώδικα Στρατιωτικών Συντάξεων θα πρέπει να συνοδευθούν με αλλαγές στη δομή, στην ιεραρχία και στους κανόνες με τους οποίους γίνονται οι προαγωγές. Η κατεύθυνση για όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους είναι να αυξηθεί το όριο ηλικίας στα 65 έτη.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις Βρυξέλλες σχετικά με την Ελλάδα, είναι ότι μετά την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τη συνταξιοδότηση των γυναικών στα 65 έτη, η κυβέρνηση αναμένει ότι θα ακολουθήσει και άλλη απόφαση με την οποία το δικαστήριο θα καταδικάζει την Ελλάδα και θα ζητεί να καταργηθεί η ρύθμιση για τη συνταξιοδότηση των άγαμων θυγατέρων δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών, διάταξη που σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση ισχύει μόνο στη χώρα μας."

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=261437

3 σχόλια:

Manos είπε...

Τουλάχιστον ανέντιμο.

Ανώνυμος είπε...

Είναι άδικο μερικοί δημόσιοι υπάλληλοι να παίρνουν περισσότερα λεφτά από κάποιους άλλους ενώ έχουν τις ιδιες γνώσεις και κάνουν το ίδιο αντικείμενο!
Π.χ εγώ έχω τελειώσει τμήμα Πληροφορικής τετραετούς φοίτησης και μεταπτυχιακό. Σύνολο 6 χρόνια.
Ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός επειδή ανήκει στο ΤΕΕ παίρνει το επίδομα 6 και 7 τοις χιλιοις δηλαδή κάπου 600 ευρώ παραπάνω ενώ έχει κάνει μόνο 5 χρόνια! Αυτό το επίδομα δόθηκε για προσέλκυση των μηχανικών στο Δημόσιο (!!) και γιατί οι μηχανικοί βάζουν υπογραφές στα δημόσια έργα. Στα έργα Πληροφορικής δεν υπάρχει ακόμη το δικαίωμα της υπογραφής (δηλαδή η νομοθετική κατοχύρωση του επαγγέλματος του Πληροφορικού).
Έτσι μπορεί κάποιος να έχει διδακτορικό και να παίρνει 75 ευρώ παραπάνω ενώ ένας μηχανικός να παίρνει 600 ευρώ παραπανω επειδή ανήκει στο ΤΕΕ!!!

Φυσικά δεν λέω να κοπεί αυτό το επίδομα. Αλλα να δοθεί και σε άλλους που το δικαιούνται..

Νίκος

Manos Kal. είπε...

Η αλήθεια είναι ότι ασφαλώς και είναι άδικο όταν γίνεται κάτι τέτοιο.

Η κυβέρνηση όμως θέλει να τα ισιώσει όλα προς τα κάτω από όλες τις πλευρές. Κάτι που θεωρώ εξίσου άδικο.

Και ακόμη πιο άδικο είναι αυτό που αποφάσισαν για τους νέου από το 2010.