Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Περιπτώσεις διαφθοράς


Η αστυνομία συνέλαβε χτές δύο άτομα στην Κρήτη που παρίσταναν τους ελεγκτές του ΕΦΕΤ και εκβίαζαν εστιάτορες να τους δώσουν μίζα για να μην τους επιβάλουν πρόστιμο που υποτίθεται ότι θα έφτανε και τα 3000 ευρώ. Οι απατεώνες έδιναν ψευδείς βεβαιώσεις παρακολούθησης ενός σεμιναρίου με τίτλο: "Βασικές αρχές στην υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων".  Επίσης είχα σφραγίδες και άλλο υλικό που δεν έγινε γνωστό αν ήταν γνήσιο ή πλαστό.  Μπορεί να είχαν κάποια συνεργασία με πραγματικούς υπαλλήλους, μπορεί και όχι.  Ακόμη όμως και αν δεν είχαν το ότι διέθεταν τόσο θράσσος δείχνει το επίπεδο διαφθοράς. Αν η διαφθορά δεν ήταν τόσο εκτεταμένη κανείς απατεώνας δεν θα έκανε κατ' επανάληψη τέτοιες κομπίνες. Από την άλλη όμως το ότι πιάστηκαν είναι ελπιδοφόρο. 

Επίσης όπως διάβασα στην Ελευθεροτυπία (http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=33982) κατδικάστηκε σήμερα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης ιατρός της Λήμνου για παθητική δωροδοκία ποσού 300 ευρώ.  Θυμήθηκα πριν από κάποια χρόνια στην Αθήνα που με πρωτοβουλία διοικητικών υπαλλήλων είχαν φορέσει οι ιατροί κονκάρδες που έλεγαν ότι δεν λαδώνονται!! Ήταν καλό μέτρο και είχε λειτουργήσει. Να μια καλή ιδέα. Το 1989 θυμάμαι επίσης στην Αγγλία μια νοσοκόμα που δήλωσε ότι δεν μπορούσε να πάρει ένα χρηματικό δώρο που ήθελε να της δώσει ένας Έλληνας. Η νοσοκόμα τον ευχαρίστησε και του είπε ότι αν έπαιρνε το χρηματικό αυτό δώρο μπορεί κάποιος άλλος ασθενής να θεωρούσε ότι η νοσοκόμα θα πρόσεχε εκείνον λιγότερο και να ήθελε και αυτός να της δώσει ένα αθώο δώρο!


2 σχόλια:

cynical είπε...

Kαλησπέρα ΔΥ,
ξαφνιαστηκα και ενθουσιαστηκα για τις κονκαρδες που φορουσαν οσοι γιατροι δεν λαδωνονταν. Θα πρεπει να το επαναφερουμε με καποιο τροπο. Να παρακινησουμε γνωστους γιατρους στα νοσοκομεια να τις φορανε. Μετα οι υπολοιποι τι θα κανουν; Δεν θα αναγκαστουν να τις φορανε και αυτοι;

Γιατι ομως δεν προχωρησε;

Manos Kal. είπε...

Καλησπέρα cynical!

Λειτούργησε καλά για ένα σημαντικό διάστημα. Μετά δεν ξέρω τι έγινε δεν ξέρω το τέλος της ιστορίας. Ασφαλώς δε λύθηκε το πρόβλημα, ήταν όμως μια γενναία πρωτοβουλία. Υποθέτω ότι μετά από κάποιο διάστημα έφυγε ο ενθουσιασμός ή κάποιοι άρχισαν να μην τις φοράνε.

Γνωστοί μου που έκαναν εγχειρήσεις τώρα τελευταία μου περιέγραψαν μια άθλια κατάσταση χρηματισμού.