Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Λύσεις-ανάγκης για τη διάσωση του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Της Ρούλας Σαλούρου

"Με 200 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες για την καταβολή των εφάπαξ θα επιχορηγηθεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΠΔΥ. Παράλληλα βέβαια, αποφασίστηκε η επιβολή επιπλέον εισφοράς της τάξης του 2% σε όλα τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, στα οποία μέχρι σήμερα δεν παρακρατούνταν εισφορές, αλλά και η εφάπαξ εισφορά μισού βασικού μισθού, η οποία θα γίνει με δόσεις.

Η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ θεώρησε απαράδεκτες τις προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας του Ταμείου καθώς θεωρεί ότι σε συνδυασμό με το «πάγωμα» μισθών, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα οδηγηθούν και σε ονομαστική μείωση του εισοδήματός τους. Μάλιστα, καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση επιχορήγηση του ΤΠΔΥ και να μη μεταφέρει στις πλάτες των εργαζομένων τα βάρη για την κρίση του Ταμείου.

Αναλυτικά, οι προτάσεις του ΔΣ που πέρασαν κατά την τελευταία συνεδρίαση αφορούν σε επιβολή εισφοράς 2% επί όλων των επιδομάτων που σήμερα δεν υπόκεινται σε κρατήσεις. Να σημειωθεί ότι αυτό θα θίξει περισσότερο τους ασφαλισμένους στο δημόσιο πριν από το 1993, οι οποίοι καταβάλλουν στο ΤΠΔΥ 4% επί του βασικού μισθού, των δώρων του Πάσχα και των Χριστουγέννων καθώς και του επιδόματος άδειας. Αντίθετα, λιγότεροι θα θιγούν οι ασφαλισμένοι από το 1993 και μετά, καθώς η εισφορά αφορά τις τακτικές αποδοχές, πλην κάποιων επιδομάτων. Επίσης, αποφασίστηκε η έκτακτη καταβολή μισού βασικού μισθού από κάθε δημόσιο υπάλληλο. Η καταβολή θα γίνει σε δόσεις, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του ταμείου, αποφασίστηκε η κρατική επιχορήγησή του με 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο ταμείο εκκρεμούν περισσότερες από 15.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, οι οποίες για να καλυφθούν θα χρειαστούν περισσότερα από 3 χρόνια. Ήδη, η καθυστέρηση για την έκδοση αποφάσεων έχει ξεπεράσει τους 18 μήνες.

Σύμφωνα μάλιστα με την ΠΟΠΟΚΠ, στα περίπου 670 εκατ. ευρώ ανέρχεται σήμερα το έλλειμμα του ταμείου, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει το 1,2 δισ. ευρώ, εάν αυξηθεί ο αριθμός των αιτήσεων, τους επόμενους μήνες, κατά 5.000. Κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο, μετά και από την απόφαση του ΔΕΚ περί ισότητας των όρων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται, όπως επιβεβαίωσε και το Δ.Σ. του Ταμείου, την ασφάλιση στο ΤΠΔΥ των εργαζόμενων αορίστου χρόνου, οι οποίο έχουν λιγότερα από 15 χρόνια υπηρεσίας, με στόχο την αύξηση των εσόδων.

Αυτό βέβαια που δεν έχει ξεκαθαριστεί, είναι εάν οι αποφάσεις αυτές στηρίζονται σε αναλογιστικές μελέτες που δείχνουν ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα λύσουν το πρόβλημα ή απλώς θα το μεταθέσουν για τα επόμενα χρόνια.

Πάντως, η ΑΔΕΔΥ, που συμμετέχει στην αυριανή απεργία, αρνήθηκε και την πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών για την έναρξη των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο για το 2009, θεωρώντας ότι το περιεχόμενο της πολιτικής της κυβέρνησης ιδιαίτερα για τους μισθούς, τις συντάξεις καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις στο ασφαλιστικό (απόφαση ΔΕΚ, αδιέξοδο στο εφάπαξ) εκ των πραγμάτων έχουν υπονομεύσει κάθε έννοια και διαδικασία Συλλογικής Διαβούλευσης. «Στις συνθήκες αυτές ο μόνος δρόμος για το συνδικαλιστικό κίνημα είναι η συνέχεια και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων» αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή. "

http://www.capital.gr/News.asp?id=707213

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλημέρα,χαίρομαι που επικοινωνώ με εναν νεο συνάδελφο.
Βρίσκομαι 10 χρόνια στη σύνταξη,μετα από 23 χρόνια υπηρεσίας,δεν αντεξα την προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρεπειας και το κατάντημα της Δημ.Διοικ.
Επειδή κουβάλησα πολλους αγώνες και αγωμίες για τον κλάδο στις πλάτες μου,προσεξτε,αγωνισθείτε μη επιτρεψεται να περάσει η αθλια πρόθεση να επομισθείται το βάρος των κλοπών στους ομους σας.Δεν πρόκειται για αλληλεγγύη τη στιγμή που κάποιοι [με την ανοχή των συν/σταράδων ]χρησιμοποιούσαν τα χρήματα μας για την πολιτική της ρεμούλας και της δημιουργίας των Αξιοσεβαστων Κρατικοδίαιτων Βιομηχάνων.Αντισταθείται,[περικοπή μισθου,ανάγκες]καταλαβαίνω τις ευλογες αιτιασεις αδυναμίας αντίστασης,ετσι ομως θα παραδωθείται,και μη ξεχνάς,πίσω κρύβεται η αρση της μονιμότητας ,η υπαγωγή στο Ι.Κ.Α προκειμένου τα ταμεία μας να τροφοδοτήσουν τα ελέμματα,θα τα ξαναπούμε.

Manos Kal. είπε...

Taspa αποφάσισα να κάνω το blog επειδή οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υπο διωγμό! Η κοινωνία τους υποτιμά και είναι όλοι προκατηλημμένοι απέναντι τους.

Προσωπικά δεν ξέρω τι γινόταν πριν από 20 και 30 χρόνια στο δημόσιο.

Προσπαθώ όμως σήμερα να κάνω ότι καλύτερο μπορώ με όσο περισσότερο φιλότιμο και αξιοπρέπεια έχω. Οι δυσκολιες όμως είναι πάρα, πάρα πολλές και δεν φαίνεται να τις καταλβαίνουν πολλοί απ' έξω.

Χάρηκα που δε γνώρισα!

Unknown είπε...

θα σου στείλω μειλ,εαν βεβαια αυτό σε βρίσκει σύμφωνο

Manos Kal. είπε...

Βεβαίως taspa. Κανένα πρόβλημα.