Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014

Η Διαύγεια είναι κακή λεξούλα για το δημόσιο....

Τους πρώτους αιώνες τους χριστιανισμού και μέχρι το δόγμα να σταθεροποιηθεί γινόταν πολλές διαμάχες από διάφορες χριστιανικές αιρέσεις. Σε πολλές περιπτώσεις στην περιοχή της σημερινής βόρειας Συρίας οι Άραβες-που εκείνη την εποχή είχαν επιστήμες και πολιτισμό- επενέβαιναν για να χωρίσουν τους μανιασμένους χριστιανούς που σκότωναν ο ένας τον άλλο. Λίγο μετά μια οικουμενική σύνοδος απαγόρευσε την ανάγνωση της Αγίας Γραφής από τον κάθε έναν κοινό θνητό για να μην δημιουργούνται παρερμηνείες. Μόνο ο εγκεκριμένος ιερέας θα μπορούσε να την διαβάζει!

Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκε και το φαύλο ελληνικό κράτος-δημόσιο (οι πολιτικοί του προϊστάμενοι του δηλαδή) όταν αποφάσισαν να τορπιλίσουν την Διαύγεια. Την μόνη όαση δημοκρατικότητας και διαύγειας που είχε αυτή την στιγμή η δημόσια διοίκηση.

Μέσα στην γενική απαισιοδοξία και γκρίνια αυτής της σελίδας ένα από τα λίγα που είχα υπερασπιστεί ήταν η Διαύγεια. Αναμφισβήτητα έργο ενός πολιτισμού ανώτερου από τον δικό μας που δεν μας ταίριαζε. Και αναρωτιώσουν, πώς είναι δυνατόν ένα τόσο φαύλο κράτος να έχει κάτι τόσο δημοκρατικό και πολύτιμο; Τόσο καλή ήταν η Διαύγεια που σκεφτόμουν ότι ίσως κάποτε ο Παπανδρέου να "καθαρίσει" από τις αμαρτίες του λόγω μόνο και μόνο της Διαύγειας που έθεσε τότε σε εφαρμογή (τόσο καλή ήταν η Διαύγεια).

Αλλά φαίνεται η Διαύγεια ως σημείο αναζήτησης των αποφάσεων του δημοσίου (από κάθε φορέα), αποτελούσε μεγάλη πληγή για τον οχετό διαπλοκής που κυβερνάει την Ελλάδα και δεν μπορούσε εύκολα να κρυφτεί αφού με τις διαδικτυακές εφαρμογές της Διαύγειας ο κάθε πολίτης μπορούσε να βρει τα πάντα.

Και υπήρχε και ένα άλλο πρόβλημα εξίσου σοβαρό, η Διαύγεια φτιάχτηκε με ελεύθερο λογισμικό και με ρουτίνες ελεύθερων προγραμματιστών, πράγμα ανήκουστο για την σκληροπετσίαση του δημοσίου.

Έτσι τώρα η Διαύγεια αναβαθμίστηκε με το να υποβαθμιστεί ώστε να μην μπορείς να βρεις κάποιος αυτά που δεν θέλουν να βρεις. Ταυτόχρονα καταργήθηκαν ένα σωρό λίνκς και κώδικες που φτιάχτηκαν μέσω μιας άλλης φιλοσοφίας. Τα μενού έγιναν επίτηδες δύσχρηστα με αποτελέσματα που δεν οδηγούν ποτέ εκεί που θέλεις.

Οι αποφάσεις του δημοσίου είναι τόσες πολλές που δεν υπάρχει περίπτωση χωρίς αυτό που ήδη υπήρχε να μπορεί πλέον κάποιος να βγάλει άκρη. Εκτός αν είναι μόνο αυτή η δουλειά του από κάποιον μεγάλο δημοσιογραφικό οργανισμό π.χ. Γι' αυτό και υποβάθμισαν την διαύγεια, για να μην βγαίνει άκρη από τους πολίτες.  Μια δηλαδή έμμεση κατάργησή της!


Δείτε περισσότερα στο tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια: