Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2014

Η πολυνομία επιτέλους στο προσκήνιο!


Θυμάμαι πριν από χρόνια που διορίστηκα στο δημόσιο ως υπάλληλος όταν ήρθα πρώτη φορά αντιμέτωπος με την πολυνομία. Κανείς υπάλληλος δεν καταλάβαινε πόσο δύσκολο ήταν να βρεις την άκρη του νήματος σε αυτό το χάος πολυνομίας. Οι περισσότεροι έκαναν ή ότι τους έλεγαν χωρίς οι ίδιοι να ψάχνουν τους νόμους ή νόμιζαν ότι η δυσκολία προέρχεται από κάποια μεταφυσική τους ανικανότητα.....

Σήμερα είχε σχεδόν ολοσέλιδο αφιέρωμα η Καθημερινή της Κυριακής για την πολυνομία στο δημόσιο με αφορμή την έναρξη προσπάθειας όπως αναφέρει για την κωδικοποίηση όλης της νομοθεσίας. 

Έχω αναφερθεί πολλές φορές σε αυτό το πρόβλημα και θα αναφερθώ ακόμη μια φορά πολύ συνοπτικά:

Η Ελλάδα αποτελεί την χώρα με τους περισσότερους νόμους σε όλο τον κόσμο. Η πολυνομία είναι ανεκδιήγητη.

Προσωπικά θεωρώ την πολυνομία ως την σχηματοποίηση όλων των παθογενειών της σύγχρονης εποχής στην χώρα μας.

Η αναποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα και του δημοσίου υπαλλήλου εξαρτάται κατά την γνώμη μου από την πολυνομία.

Η πολυνομία μας κρατάει σε υπανάπτυξη.
Η πολυνομία δεν αφήνει τίποτα να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
Η πολυνομία εξυπηρετεί συντεχνιακά και κομματικά συμφέροντα.

Κατά την γνώμη μου δεν θα γίνει τίποτα γιατί κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πόσο περίπλοκο είναι το πρόβλημα και πόσο βαθιές είναι οι ρίζες του.

Ένα άλλο κομμάτι της Ελλάδος αρέσκεται στην πολυνομία και δεν καταλαβαίνει την συζήτηση.

Το πρόβλημα λύνεται μόνο όπως λύθηκε ο γόρδιος δεσμός και δεν βλέπω την Ελλάδα ικανή να προχωρήσει τόσο μακριά.

Περισσότερο είναι θέμα εντυπώσεων ή φιλοδοξιών κάποιων που δεν γνωρίζουν πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα αυτό και πόσο περίπλοκα λύνεται.

Γι' αυτό κάποιοι λένε καλύτερα να ξέρεις για ορισμένες υποθέσεις τον κατάλληλο δημόσιο υπάλληλο παρά τον κατάλληλο βουλευτή.

Η προσπάθεια με την μείωση της πολυνομίας και περιπλοκότητας αυτού του συστήματος θα πρέπει να συνδυάζεται πάντοτε με τις πρακτικές των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα οι οποίες θα πρέπει να απλοποιούνται σε βαθμό που να μπορεί να τις ασκήσει ακόμη και ένας κακός υπάλληλος. Θα πρέπει όχι απλά να απλοποιηθούν οι νόμοι αλλά οι εφαρμογή τους στις δημόσιες υπηρεσίες να τυποποιηθεί με μηχανογραφημένο τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: